Svijet
2

Talibani u Afganistanu imenovali novog lidera nakon pogibije Mullaha Akhtara Mansoura

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Novi lider talibana je Mullah Haibatullah Akhundzada, jedan od dvojice Mansourovih zamjenika, a imenovan je za novog vođu nakon što je prošle sedmice Mansour poginuo u zračnom napadu vojske SAD-a.

U saopćenju talibana istaknuto je da je Akhundzada imenovan na tajnom sastanku vođa talibana koji je održan u Pakistanu. Talibani se od 2001. godine kao pobunjenici bore da zbace vladu u Afganistanu koja je zamijenila islamistički režim uz pomoć SAD-a.

Talibani od tada u kontinuitetu vode gerilski rat protiv zvaničnih vlasti u Afganistanu, ali i protiv stranih vojnika koji podržavaju trenutnu vlast u toj državi.

Akhundzada je među talibanima poznat i kao vjerski učenjak poznat po izjavi da je opravdano postojanje ekstremističkih talibana te njihov rat protiv afganistanske vlade. Novi lider talibana je ratoboran te se očekuje da nastavi akcije koje je počeo njegov prethodnik Mansour, prenosi Independent.

Talibani su imenovali i dvojicu novih zamjenika, a to su Sirajuddin Haqqani i sin jednog od bivših lidera talibana Mullah Yaqoub.

Zbog pogibije Mansoura talibani su proglasili trodnevnu žalost, ali i pozvali na poslušnost novom lideru.