Svijet
0

Talibani tvrde da su svi taoci živi

FENA
Talibanski rok za ubistvo preostalog 21-og južnokorejskog taoca istekao je u srijedu, a portparol militanata je izjavio da nijednom od talaca nije naškođeno.

Qari Yousef Ahmadi, koji tvrdi da govori u ime talibana, izjavio je za Associated Press da je podnevni rok prošao i da je preostali 21 talac još živ, iako su dvije otete žene veoma bolesne i mogle bi umrijeti..

U utorak je afganistanska policija pronašla tijelo drugog taoca ubijenog otkako je grupa crkvenih dobrovoljaca zarobljena prije dvije sedmice. Ahmadi je ranije tvrdio da osam militantnih zatvorenika, uključujući neke koje drže Amerikanci u svojoj bazi Bagram, mora biti oslobođeno do podneva ili će više talaca biti ubijeno.

U srijedu je Ahmadi izjavio da je mula Omar, tajnoviti talibanski lider čije je boravište nepoznato, imenovao tročlano talibansko visoko vijeće da nadzire situaciju s taocima i imalo ovlasti da ih ubije u bilo koje vrijeme.

Talibani su produživali ranije rokove za nekoliko sati ili dana. Milicija je, ipak, ubila dvojicu južnokorejskih muških talaca nakon isteka dva ranija roka.

Dvadesettroje Južnokorejaca oteto je dok su se vozili u autobusu 19. jula na autoputu Kabul-Kandahar. Oni su najveća grupa stranih talaca otetih u Afganistanu od invazije pod američkim vodstvom iz 2001. godine u kojoj su talibani svrgnuti s vlasti.