UN
0

Talibani su "umorni od rata"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Novi specijalni predstavnik Ujedinjenih nacija u Afganistanu Staffan de Mistura izjavio je za jedne norveške novine da su talibani "umorni od rata", što, smatra on, otvara put dijalogu.

"Sve informacije koje dobivamo pokazuju da su svi umorni od rata, pa i talibani", izjavio je Mistura u intervju objavljenom na internetskoj stranici norveških novina Aftenposten, prenio je AFP.

"Oni nikada neće pobijediti, nikada neće moći preuzeti kontrolu u zemlji, i oni to znaju. Rješenje je dijalog", dodao je on.

Švedski diplomat, koji je 13. marta preuzeo dužnost u Afganistanu, zamijenivši Norvežanina Kaija Eidea, nije puno govorio o svojim planovima za eventualni susret s talibanima.

"Kada takvi razgovori počnu s talibanima, vi to nećete vidjeti, jer će biti diskretni, povjerljivi i skriveni. Takve stvari se ne događaju u okviru neke konferencije, ali to je neophodno jer su svi umorni", kazao je on.

De Mistura se već krajem marta susreo s delegacijom Hezb-e-Islami, drugog pokreta islamističkh pobunjenika koji predvodi Gulbuddin Hekmatyar.