"Pranje mozga"
0

Talibani regrutuju mališane za ubice, ratnike i atentatore

SRNA
Oko 250.000 djece u dvadesetak zemalja svijeta prinuđeno je da nosi pušku u raznim vojnim i paravojnim jedinicama, a talibani u Afganistanu idu korak dalje, pa djecu koriste za samoubilačke napade.

Dječak Nazibilah ima samo devet godina. Ipak, po želji talibana, njegov život je trebalo da se završi prije nego što je uopšte i počeo. Igrao se na obali rijeke u rodnom gradu Kandaharu, na jugu Afganistana, kada ga je otela grupa muškaraca.

Zarobili su ga, a onda je uslijedilo "pranje mozga". Takozvani "božiji ratnici" od njega su htjeli da naprave atentatora samoubicu, koji bi dao život za njihov rat. Igračkama i obećanjima, uglavnom novcem, talibani mame djecu.

Nazibilah je imao sreće: prije nego što je izvršio zadatak policija ga je uhapsila i prebacila u drugi okrug. Tamo je čekao još dvadesetak dana, koliko je trajalo uspostavljanje kontakta sa njegovim ocem. Dječak se vratio kući, svojim roditeljima. 

Drugi afganistanski dječaci, koji su takođe izabrani da žrtvuju svoj život, završili su u zatvoru. Većina njih nije kidnapovana nego su, navodno, dobrovoljno odlučili da umru.

U ljeto 2011. predsednik Hamid Karzai pustio je na slobodu veći broj djece i maloljetnih dječaka, koji su uhapšeni zbog pokušaja samoubilačkih atentata. Njih treba školovati i dati im novu šansu u životu, smatra afganistanski predsjednik. 

"Neprijatelji islama kidnapuju dječake i šalju ih u džamije, gdje se ljudi mole, da vrše samoubilačke atentate. Time oni škode islamu i ljude otuđuju od njihove vjere. Svoju djecu talibani školuju za ljekare i inženjere, a od naše prave atentatore i ubice, što našu zemlju sprečava da napreduje", rekao je Karzai.
Prije nego što su talibani koristili djecu i maloljetnike za samoubilačke atentate oni su ih regrutovali kao vojnike - navodi Deutsche Welle. 

"Još u ratu protiv Sovjetskog Saveza mladi su pozivani da idu u rat i da učestvuju u džihadu. I danas ta propaganda ima veliki utjecaj na mlade. Baš zato što su mladi lako je na njih uticati. To ide tako daleko da neki samoinicijativno odlaze u rat, a čak ni njihovi roditelji nisu obaviješteni", kaže general Atikaula Amarkel, bivši komandant afganistanske armije.

Maloljetni atentatori u rukama talibana nisu samo odlično ratno oruđe, već igraju važnu ulogu u  psihološkom vođenju rata. "Samoubilačkim napadima neprijatelj želi da moralno oslabi protivnika. Poznati su efekti na strane vojnike - ovi napadi imaju teške psihološke posljedice. Rat se ne vodi na frontu, ovo je gerilski rat. Talibani svim sredstvima žele da oslabe protivnika i da ga natjeraju da se preda", dodaje Amarkel.