Afganistan
0

Talibani prijete ratom ako strane trupe ostanu u zemlji iza 2014.

FENA
Talibani su u subotu zaprijetili ratom u Afganistanu ukoliko strane trupe ostanu u zemlji poslije predviđenog povlačenja međunarodnih snaga krajem 2014. godine, a prijetnja dolazi u vrijeme kada se Kabul i Washington spremaju za razgovore o nastavku američkog sigurnosnog prisustva u Afganistanu.

Američki predsjednik Barack Obama i afganistanski čelnik Hamid Karzai sastat će se u Washingtonu iduće sedmice kako bi razgovarali o dugoročnom sigurnosnom sporazumu između dvije zemlje, a glavna tema na dnevnom redu bit će upravo ostanak američkih vojnika u Afganistanu.

"Ukoliko Amerika želi da ostavi mali ili veliki broj vojnika, nije bitno koliko dugo, to znači da će se u regiji u tom periodu nastaviti rat i razaranje," saopćili su talibani prenosi AFP.

Talibani upozoravaju da će, ukoliko pristanu na ostanak jednog jedinog vojnika, Karzai i vlada biti "odgovorni za buduće žrtve i razaranja."

Prema pisanju medija, američko ministarstvo odbrane je pripremilo planove prema kojima bi u Afganistanu ostalo raspoređeno 3.000, 6.000 ili 9.000 vojnika koji bi bili usredsređeni na borbu protiv pripadnika El Kaide.

Koalicija predvođena NATO-m koja se bori protiv talibanskih islamista od 2001. godine povukla je tokom 2012. godine oko 30.000 vojnika, i treba da okonča misiju do kraja 2014. godine.

U zemlji se trenutno nalazi oko 100.000 stranih vojnika koji obučavaju vojsku i policiju za postepeno preuzimanje sigurnosnih ovlasti.