Svijet
7

Talibani prijete: Ponovo ćemo pokušati ubiti Malalu

SRNA
Malala (Foto: AFP)
Malala (Foto: AFP)
Pakistanski talibani danas su saopštili da aktivistkinja Malala Jusufzai nije učinila ništa da bi zaslužila prestižnu nagradu Evropskog parlamenta za ljudska prava Sakharov i najavili su da će ponovo pokušati da je ubiju.

Evropski parlament dodijelio je danas nagradu Sakharov šesnaestogodišnjoj djevojčici, koja je postala globalni ambasador za prava djece na obrazovanje od kako je prije godinu dana preživjela napad talibana.

Talibani su 9. oktobra prošle godine Malalu ranili u glavu. Ona je jedna od glavnih favorita za Nobelovu nagradu za mir, čiji će dobitnik biti objavljen sutra.

"Ona nije učinila ništa. Neprijatelj islama dobija nagrade jer je napustila islam i postala sekularna. Dobija nagrade jer radi protiv islama. NJena borba protiv islama glavni je razlog za ove nagrade", rekao je portparol pakistanskih talibana Šahidula Šahid.

On je ponovio prijetnju, koju su talibani uputili nekoliko puta, da će ponovo pokušati da ubiju Malalu, čak i u Americi ili Britaniji.

Malala se preselila u Britaniju nakon ranjavanja, gdje je i nastavila obrazovanje.

Evropski parlament je saopštio da je 16-godišnja Malala dobila nagradu u konkurenciji sa bivšim službenikom američke Nacionalne službe bezbjednosti Edvardom Snoudenom i zatvorenim bjeloruskim disidentima.

Novčani dio nagrade iznosi 50.000 evra.

Ovo je najuglednija evropska nagrada u oblasti ljudskih prava. Među prethodnim dobitnicima su laureati Nobelove nagrade za mir Aung San Su Ći i Nelson Mendela.