Svijet
0

Talibani oslobodili Francuza i dva Afganistanca

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Francuz i dva Afganistanca, koji su oteti na jugu Afganistana, oslobođeni su nakon tri sedmice zatočeništva.

Grupa talibanskih ekstremista otela je Francuza, vlasnika privatne građevinske kompanije u Afganistanu, 29. maja na autoputu Kabul - Kandahar, u pokrajini Gazni, podsjeća agencija DPA.

Mula Faruk, glasnogovornik talibana u tome području, preuzeo je odgovornost za otmicu, ali ni afganistanske vlasti ni francuska ambasada u Kabulu nisu potvrdile incident.

Francuz i njegove afganistanske kolege, inženjer Muhamed Gul i vozač Barijali "oslobođeni su u istoj oblasti u četvrtak uvečer", rekao je neimenovani diplomatski izvor njemačkoj agenciji.

"Doputovali su sigurno u Kabul", naveo je isti izvor.

Član pokrajinskog vijeća Tadž Muhamed Musa, koji je posredovao u pregovorima vlasti i otmičara, rekao je da su dvije strane "nadomak postizanja dogovora o otkupnini", ali nije mogao potvrditi da su spomenuta trojica puštena.

"Talibani su u početku tražili oslobađanje svojih zatvorenih saboraca, ali vlada to nije prihvatila", rekao je on. "Onda su zatražili novac, milione dolara."

U Afganistanu je prošle godine izveden niz otmica, uključujući otmicu 23 Južnokorejca, od kojih su dvojica ubijena, a ostali oslobođeni nakon mjesec dana.