Afganistan
0

VIDEO / Talibani objavili snimak zarobljenog američkog vojnika

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Talibanski ekstremisti objavili su u petak novi video-snimak američkog vojnika koji je prije gotovo šest mjeseci zarobljen na istoku Afganistana.

Redov Robert Bo Bergdahl (23), koji je nestao 30. juna u provinciji Paktika, prvi je američki vojnik zarobljen u Afganistanu od početka invazije koalicionih snaga na tu državu, 2001. godine, prenose zapadni mediji.

Na snimku, čija vjerodostojnost još nije potvrđena, prikazan je muškarac u američkoj uniformi, ispod koga stoji natpis "Ratni zarobljenik: Robert Bo Bergdahl", kako mirno govori i ne djeluje kao da je pod prinudom.

On na snimku upoređuje način na koji se s njim postupa s izvještajima o zlostavljanju pritvorenika u zatvorima koje su držale američke snage.

"Bez prekida sam tretiran kao ljudsko biće s dostojanstvom. Niko mi nije oduzeo odjeću, niti me slikao nagog. Na mene nisu lajali psi, niti me ujedali, kao što je moja država činila s muslimanskim zatvorenicima u zatvorima koje sam pomenuo", rekao je on.

Vojnik napada američke zvaničnike koji vode zemlju u "iste rupe u koje Amerika iznova i iznova upada, bilo da je to Vijetanam, Japan, Njemačka, Somalija, Liban, Irak... i sada Afganistan".

"Ovo će biti novi Vijetnam ukoliko američki građani ne ustanu i zaustave sav ovaj besmisao", poručio je on.

Kako je saopćio Pentagon, redov Bergdahl iz savezne države Idaho, služio je u provinciji Paktika, na istoku Afganistana, u pješadijskom puku, čija se baza nalazi na Aljasci.

Ekstremisti su prethodno objavili video-snimak Bergdahla nekoliko sedmica pošto je zarobljen, na kome je djelovao uplašeno.

Američka državna tajnica Hillary Clinton okrakterisala je u julu zarobljavanje američkog vojnika kao "nečuveno" i rekla da SAD čine sve na njegovom oslobađanju.