Svi napadači ubijeni
0

Talibani napali američku bazu u Jalalabadu

Klix.ba
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Amričku bazu u Jalalabadu, na istoku Afganistana, je napalo sedam bombaša samoubica. Svjedoci kažu da se u blizini aerodroma u bazi čulo nekoliko jakih eksplozija.

U napadu su ubijeni svi napadači i jedan afganistanski stražar. Talibani su već preuzeli odgovornost za ovaj napad.

Afganistanski zvaničnici su izjavili da su prva četiri napadača u automobilima napunjenim eksplozivom pokušali uništiti kontrolne tačke na ulazima u aerodrom, a da su nakon njih još trojica pokušala proći kroz obezbjeđenje.

Snaga eksplozija je uništila stakla na svim okolnim građevinama. Lokalno stanovništvo kaže da je u borbu protiv talibana uključen i jedan helikopter. Pucnjava je trajala oko 20 minuta, prenosi BBC.

Zvaničnici su izjavili da u napadu nije bilo žrtava među međunarodnim NATO snagama. Talibani su već preuzeli odgovornost za ovaj napad, koji je započet jutros oko šest sati po lokalnom vremenu.

Pobunjenici se već 11 godina bore protiv NATO-a i afganistanske vojske i još uvijek kontrolišu neke dijelove na istoku i jugu ove zemlje. NATO u Afganistanu ima oko 130.000 vojnika. Prije najavljenog povlačenja trupa iz Afganistana 2014. godine, NATO želi postepeno prebaciti svu odgovornost za sigurnost na afganistanske snage.