Afganistan
0

Talibani najavili početak proljetne ofanzive

FENA
Foto: PA
Foto: PA
Talibani u Afganistanu najavili su u subotu početak proljetne ofanzive upozoravajući da će se na njihovoj meti naći strani vojnici, kao i pripadnici afganistanskih snaga sigurnosti i vladini dužnosnici diljem zemlje.

Ekstremisti su u saopćenju upozorili civile da se drže podalje od javnih skupova, vojnih baza i konvoja, kao i centara afganistanske vlade, javio je Reuters.

"Operacije će biti usmjerene na napade na vojne centre, mjesta okupljanja, zrakoplovne baze, konvoje koji prevoze streljivo i logističku opremu stranih napadača u svim dijelovima zemlje", navodi se u saopćenju.

Najava proljetne ofanzive talibana uslijedila je dan nakon što su visoki vojni dužnosnici i zapadni diplomati upozorili kako očekuju da će se napadi ekstremista pojačati u narednih sedmicu dana.

Talibani su najavili da će mete operacije pod nazivom "Badar" biti strane trupe, visoki dužnosnici vlade predsjednika Hamida Karzaija, članovi kabineta i poslanici, kao i šefovi stranih i domaćih kompanija koje surađuju s koalicijom pod vodstvom NATO-a.