Svijet
0

Talibani najavili nastavak otmica u Afganistanu

FENA
Talibanski glasnogovornik je izjavio u ponedjeljak da će pobunjenici nastaviti da otimaju strance u Afganistanu, a afganistanski liječnici su dostavili lijekove za oboljele južnokorejske taoce koje talibani drže od 19. jula.

Qari Yousef Ahmadi, koji tvrdi da govori u ime talibana, izjavio je da životi 21 južnokorejskog taoca leže u rukama afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija i američkog predsjednika Georgea W. Busha, koji održavaju dvodnevne razgovore u Camp Davidu, u Marylandu, javio je AP.

"Za sve što se dogodi taocima bit će odgovorni Karzai i Bush", izjavio je Ahmadi.

Karzai je u intervjuu izjavio u nedjelju da afganistanska vlada radi na oslobađanju talaca, ali je nagovijestio kako neće ustupiti pred talibanskim zahtjevima da oslobodi zatvorene pobunjenike u zamjenu za živote Korejaca, djelimično i zbog straha da bi to podstaknulo nove otmice.

Ahmadi je ipak izjavio da će talibani nastaviti sa svojim metodama.

"Da li će vlada u Kabulu razmijeniti zatvorenike ili neće, to neće imati nikakvih posljedica po našu stranu. Otmice (stranaca) još su aktuelne", izjavio je Ahmadi.

U međuvremenu je afganistanski liječnik koji vodi privatnu kliniku izjavio je da je u nedjelju dostavio 20.000 dolara vrijednu pomoć u antibioticima, vitaminima i paketima prve pomoći u pokrajinu Ghazni namijenjenu Korejcima, od kojih je za dvije žene javljeno da su teško bolesne.

Dr. Mohammad Hashim Wahwaj izjavio je da su mu talibanski tamničari Korejaca poručili da su uzeli lijekove.

Talibani zahtijevaju da se 23 zatvorena pobunjenika koje drže u Afganistanu i u američkoj bazi Bagram oslobode u zamjenu za Korejce, ali je afganistanska vlada odbacila tu mogućnost.

"Nećemo učiniti ništa što bi ohrabrilo uzimanje talaca, što bi ohrabrilo terorizam. Učinit ćemo, međutim, sve da ih oslobodimo", izjavio je Karzai u intervjuu objavljenom na CNN-u u nedjelju.