Svijet
0

Talibani: Južnokorejski taoci dobrog zdravlja

FENA
Za 19 Južnokorejaca koje šest sedmica u pokretu drže kao taoce njihovi talibanski tamničari tvrdi se da su dobrog zdravlja, izjavio je novinarima u petak liječnik koji je u kontaktu s visokim zapovjednikom pobunjeničke grupe.

U ovom mjesecu je dr. Mohammad Hashim Wahaaj uručio talibanima lijekove koje će dati Južnokorejcima. Izjavio je kako mu nije bilo dopušteno da ispita taoce, ali je s njihovim tamničarima razgovarao o svim pitanjima koja se tiču njihovog zdravlja, javio je AP.

Wahaaj je izjavio na konferenciji za novinare da je u redovnom telefonskom kontaktu s mula Mansorom, talibanskim zapovjednikom u području u kojem su južnokorejski humanitarni radnici oteti 19. jula.

Kazao je kako mu je Mansor poručio da su Južnokorejci "dobro i da nemaju nikakvih zdravstvenih problema", ali da su podijeljeni u nekoliko grupa i u pokretu "svakih šest do osam sati" kako bio ostali korak ispred afganistanskih snaga sigurnosti.

Talibani su u početku zarobili 23 Južnokorejaca, ali su otada ubili dvojicu talaca i oslobodili dvije taokinje. Oni zahtijevaju povlačenje južnokorejskih trupa iz zemlje i oslobađanje zatvorenika u zamjenu za oslobađanje talaca.

U Afganistanu je oko 200 južnokorejskih vojnika, ali su većina medicinsko osoblje i inžinjerci.