Svijet
0

Talas samoubistava u francuskom Orange Telecomu

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
U francuskoj telekom kompaniji Orange, koja zapošljava oko 100.000 ljudi, od početka ove godine 10 zaposlenih je izvršilo samoubistvo.

Ovo je već alarmantan podatak, mada samoubistva u ovoj kompaniji nisu rijetkost, jer je tokom prošle godine ruku na sebe podiglo 10 zaposlenih, saopćila je Opsertvatorija za stres - organizacija zadužena za posmatranje uvjeta rada, a prenosi AFP.

Označivši kao "ozbiljnu uzbunu", organizacija koja prati radne uvjete i nivo stresa, navodi da se glavni razlozi većine samoubistava u Orangeu vezuju za posao, odnosno uvjete rada, stres i strah od gubitka radnog mjesta.

Orange Telecom, kompanija nekada poznata kao France Telecom, ogromna je telekomunikaciona firma "pogođena talasom samoubistva", ukazuje AFP.

Najviše samoubistava dogodilo se između 2008. i 2009. kada je 35 zaposlenih sebi oduzelo život, nakon čega je šef Didier Lombard otišao s rukovodećeg mjesta.

Ovi događaji nameću dva najvažnija pitanja - o nivou stresa i o mendžmentu u francuskom Orangeu.

Kompanija je privatizirana još 2004. godine, nakon čega je uslijedilo restrukturiranje firme, ali i gubitak mnogih poslova.

Menadžment Orangea je potvrdilo da je bilo "nekoliko samoubistava" od početka ove godine i navelo da "svaki od ovih slučajeva ima različiti kontekst".

Tim povodom u petak će se grupa posmatrača koji se bavi uvjetima rada i nivoom stresa na poslu, sastati s predstavnicima rukovodstva Orangea, prenosi Tanjug.

Udruženje zaposlenih još je prošlog mjeseca alarmiralo javnost povodom situacije u Orangeu, ističući u saopćenju da je glavni uzrok samoubustava - plan otpuštanja ljudi i neadekvatne nadoknade.