Svijet
0

Talas nasilja na jugu Tajlanda

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dva policajca ubijena su pred stanicom policije, a jedna budistička nastavnica ubijena je na putu do posla, u talasu nasilja u južnom dijelu Tajlanda.

Bomba skrivena na motociklu ubila je dvojicu policajaca i dvojicu ranila ispred policijske stanice u Patani, jednoj od tri najjužnije provincije, blizu granice s Malezijom, gdje je u nemirima u posljednjih pet godina ubijeno 3.500 osoba. U susjednoj provinciji Jala, jedna nastavnica, pripadnica budističke vjere, ubijena je u pucnjavi iz vozila na putu do posla, prenose u utorak agencije.

U posljednjih 11 dana, 31 osoba je ubijena i više od 50 ih je ranjeno u tom dijelu Tajlanda. Među žrtvama su vojnici, policajci, nastavnici, radnici i budistički monasi.

Posljednji incidenti na Tajlandu dogodili su se pred planirano obraćanje tajlandskog vojnog komandanta, generala Anuponga Paochinda, vojnim komandantima u Bangkoku, u vezi s tri tajlandske nemirne provincije na jugu zemlje - Jala, Patani i Narativat.

U regionu gdje su budisti manjina napadi su buknuli poslije krvavnog napada na džamiju u Narativatu, 8. juna, kada su nepoznati napadači ubili 10 muslimana tokom molitve i 12 ranili.

Niko nije uhapšen zbog tog zločina, za koji muslimansko stanovništvo okrivljuje sigurnosne snage.

Vojska odbacuje takve optužbe i navodi da iza tog napada najvjerotvatnije stoje ekstremni separatisti koji nastoje da izazovu vjerske podijele.

Budistički Tajland je prije jednog stoljeća pripojio region koji je bio dio nezavisnog malajskog muslimanskog sultanata Patani.