Svijet
0

Talabani odbio da potpiše nalog za izvršenje smrtne kazne

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Irački predsjednik Džalal Talabani izjavio je u petak da neće potpisati nalog za pogubljenje bvšeg ministra odbrane Sadama Huseina kojeg je iračko pravosuđe osudilo na smrt i koji bi u roku od 30 dana trebalo da bude obješen.

"Poznajem Sultana Hashima alTaija. Bili smo u kontaktu u vrijeme režima Sadama Huseina", izjavio je Talabani na konferenciji za štampu u Sulejmaniji, u iračkom Kurdistanu.

"Nagovarali smo ga u to vrijeme da se pobuni protiv Sadama. Kako bih danas mogao da potpišem nalog za njegovo pogubljenje. Ne i ne, Ja to neću da učinim", komentirao je šef iračke države.

Sud je 4. septembra odbacio žalbu Sultana Hashima al-Taija i još dvojice zvaničnika iz režima Sadama Huseina koje je iračko pravosuđe u junu osudilo na smrt zbog njihove uloge u masovnim pogubljenjima i hemijskim bombardiranjima u Kurdistanu krajem 80-ih godina.

Sva trojica bi trebalo da budu obješena u roku od 30 dana, prema iračkom zakonu, koji je također predvidio da nalog za pogubljenje potpišu tri člana predsjedništva.

U decembru 2006. godine, predsjednik Talabani, Kurd iz sjevernog Iraka, odbio je da potpiše nalog za pogubljenje Sadama Huseina pod izgovorom da je protiv smrtne kazne. Bivši diktator je obješen 26. decembra.