Zbog teške humanitarne situacije
0

Taktičko povlačenje pobunjenika u Homsu

FENA
Sirijski pobunjenici
Sirijski pobunjenici
Sirijski pobunjenici saopćili su da su se iz taktičkih razloga povukli iz kvarta Baba Amr u gradu Homsu koji se nalazi pod opsadom vladinih snaga, navodeći da to čine zbog pogoršane humanitarne situacije, javila je iz Bejruta američka agencija AP.

Istovremeno, jedan vladin izvor u Damasku je rekao za AFP da je sirijska vojska u potpunosti preuzela kontrolu nad Baba Amrom i da su pali i posljednji džepovi otpora.

Prema drugom izvoru, vojska danas kontroliše 90 posto Baba Amre, a mnogi pobunjenici su otišli prema Libanu, s time što je u gradu ostalo još pobunjenika, prije svega, u Sultaniji, južno od Baba Amre.

U saopćenju pobunjeničke brigade iz Baba Amre navedeno je da je odluka o takvom povlačenju donesena da bi se poštedjelo oko 4.000 civila koji ne žele napustiti svoje domove.

Pobunjenici su u današnjem saopćenju upozorili sirijsku vojsku da ne vrši osvetničke napade prema civilima i da bi takvi potezi vojske mogli skupo koštati sirijski režim.

Šef opozicionog Sirijskog nacionalnog vijeća Burhan Galion rekao je na konferenciji za novinare u Parizu da su se pobunjenici povukli iz nekih dijelova grada, ali da je otpor u Baba Amri i dalje veoma jak.

Sirijska vlada najavila je u srijedu da će očistiti Baba Amru od naoružanih ljudi.

Nevladina organizacija Sirijska organizacija za ljudska prava navela je danas da je najmanje 17 civila ubijeno u borbama u Homsu.

Ova organizacija je ranije saopćila da je najmanje 12 sirijskih vojnika ubijeno u srijedu navečer u tom napadu.

Prema tvrdnjama opozicionih aktivista iz Homsa Hadi Abdulahu, vojska odana predsjedniku Bašar al-Asadu nije ušla u Baba Amru, koja je postala simbol sirijske pobune.