Svijet
0

Tajvan: Žena se ubila dok je chatala na Facebooku

FENA
Policija na Tajvanu saopćila je u utorak da je 31-godišnja žena izvršila samoubistvo udišući otrovne gasove dok je chatala s prijateljima na Facebooku, i niko od njenih prijatelja nije uzbunio vlasti.

Policajac iz Tajpeha Hsieh Ku-ming izjavio je da se Claire Lin ubila na svoj rođendan, 18. marta. Hsieh je kazao da su članovi njene porodice javili o samoubistvu kratko nakon njene smrti, ali da nisu upoznati s činjenicom da se ona ubila dok je razgovarala na Facebooku, prenosi AP.

Posljednji ulazak Lin na Facebook pokazuje da je ona chatala s devet prijatelja, poručujući im da će se postepeno gušiti. Jedna slika skinuta s njenog mobitela prikazuje roštilj na ugalj koji gori u blizini dvije preparirane životinje. Druga prikazuje sobu ispunjenu dimom.

Jedan prijatelj, identificiran kao Chung Hsin, poručio je Lin: "Budi mirna, otvori prozor, ugasi vatru, molim te, preklinjem te."

Lin je odgovorila: "Dim me guši. Oči su mi pune suza. Ne piši mi više."

Njene posljednje riječi na kineskom jeziku su bile: "Soba mi je puna dima. Upravo sam postavila drugu sliku. Čak i kada umirem, ja želim biti na FB (Facebooku). Mora biti FB trovanje. Haha."

Poruke koje je Lin postavljala na Facebook ukazuju da je bila nesretna jer je njen dečko ignorira, i nije se vratio kući kako bi bio s njom za njen rođendan. Upravo je dečko bio taj koji je našao njeno tijelo iduće jutro i uzbunio njenu porodicu, kazao je Hsieh.

Hsieh je izjavio kako žali što niko od njenih prijatelja nije pozvao policiju u pomoć tokom 67-minutne epizode.

"Moglo bi biti tačno da je teško pratiti Facebook prijatelja bez njene adrese ili telefonskog broja", kazao je on.

Chai Ben-rei, sociolog s tajvanskog univerziteta Feng Chia, izjavio je da ovaj incident pokazuje društvenu izolaciju u internetskoj eri.

"Ljudi bi mogli posumnjati u ono što vide na internetu zbog njegove virtualne prirode i ne poduzimaju nikakavu akciju u vezi s tim", kazao je on.