Svijet
0

Tajvan prihvatio kineski poziv za ponovno pokretanje bilateralnih razgovora

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tajvan je prihvatio poziv iz Kine da ponovno započnu bilateralne razgovore koji su bili prekinuti jednu deceniju.

Kina je pozvala tajvanske zvaničnike da prisustvuju razgovorima u Pekingu od 11. juna s fokusom na turizam i čarter letove, javio je BBC.

Prihvatajući poziv, Tajvan je saopćio da će organizirati delegaciju koja će posjetiti Peking.

U srijedu je vođa tajvanske vladajuće stranke održao historijske razgovore s kineskim predsjednikom Huom Jintaom.

Sastanak predsjednika Kuomintanga Wu Poh-hsiunga s Huom prvi je susret na najvišem nivou otkako su se dvije strane razdvojile 1949. godine.

Peking je pozvao zvaničnike iz tajvanske Fondacije za odnose preko Tajvanskog moreuza da održe razgovore s kolegama iz matice, Udruženja za odnose preko Tajvanskog moreuza.

Predsjednik tajvanske fondacije, Chiuang Pin-kung, izjavio je kako se nada da bi dvije strane mogle postići sporazum u Pekingu.

Bilateralni razgovori prekinuti su već deceniju, ali je izbor Ma Ying-jeoua za novog tajvanskog predsjednika u martu doveo do brzog otopljavanja odnosa.

Kineska državna novinska agencija Xinhua javila je da će razgovori od 11. do 14. juna pokrivati pitanje turista iz matice koji posjećuju Tajvan i uspostavu redovnih čarter letova.

"Nadamo se da ćemo ostvariti napredak u ova dva pitanja kako bismo ispunili očekivanja naroda s obje strane moreuza", navela je Xinhua riječi iz zajedničke izjave.

Kina i Tajvan održavali su redovne konsultacije nakon što je postignut "konsensuz" 1992. godine.

Razgovori su, međutim, bili naglo prekinuti nakon što su neki tajvanski političari počeli da naginju ka nezavisnosti.

Kina je zaprijetila upotrebom vojne sile ako se to desi.

Odnosi su se, ipak, poboljšali nakon što je Ma pozvao na novo "poglavlje mira".

Wu Poh-hsiung je u šestodnevnoj historijskoj posjeti matici.

On se sastao s Huom u Velikoj dvorani naroda u Pekingu.

Hu je spomenuo potencijal za poboljšanje odnosa s novim tajvanskim rukovodstvom i također je izrazio zahvalnost za pomoć iz Tajvana nakon razornog zemljotresa u kineskoj pokrajini Sečuan.

Wu je iskoristio priliku da kaže kako bi se Tajvan i Kina trebali osigurati da nikada ne okrenu oružje jedni protiv drugih.

"Mi ne možemo garantirati da više neće biti prirodnih katastrofa, ali kroz naše zajedničke napore možemo osigurati da više neće biti rata", kazao je on.