Svijet
0

Tajvan: Počeli predsjednički izbori

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na Tajvanu se u subotu održavaju predsjednički izbori a istovremeno i referendum o pristupanju te samoproklamirane države Ujedinjenim narodima.

Pravo glasa ima više od 17 miliona ljudi, uključujući mnoge iz prekomorskih teritorija. Konačni rezultati izbora očekuju do 21.30 sati (13.30 po GMT-u), saopćila je Centralna izborna komisija.

Vlada je rasporedila 63.000 policajaca na 14.401 biračko mjesto da bi spriječila nasilje i izborne nepravilnosti, javila je agencija DPA.

Tajvanski predsjednik Chen Shui-bian, koji odlazi s mjesta predsjednika 20. maja nakon dva četverogodišnja mandata, zatražio je od Tajvanaca da izaberu pravu osobu za predsjednika.

"Novi čelnik treba biti neko ko može očuvati suverenitet i sigurnost, spriječiti da Tajvan postane drugi Hong Kong, drugi Tibet ili posebna kineska zona", rekao je on.

Chenova vladajuća Demokratska progresivna stranka (DPP) insistira da je Tajvan suverena država i odbacuje tvrdnje Pekinga da je Tajvan dio Kine.

Opozicijska stranka Kineska nacionalistička partija (Koumintang ili KMT) kaže da samo traži ekonomsku integraciju s Kinom kako bi oživila tajvansku oslabljenu ekonomiju.

Tajvanci na ovim izborima odlučuju između dva kandidata - Franka Hsieha (DPP) i Ma Ying-jeoua ( KMT).

Kandidat Ma traži mir s Pekingom i želi potpuno otvorenu trgovinu s Kinom, Hsieh, međutim, stavlja sigurnost ispred trgovine s Kinom.

Uporedo s predsjedničkim izborima održava se i referendum o pridruživanju UN-u.

Kina, stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a s pravom veta, koja Tajvan smatra svojom odmetnutom pokrajinom, odlučno se protivi bilo kakvom znaku osamostaljivanja otoka s 23 miliona stanovnika u Južnome kineskom moru.