Svijet
0

Tajvan kupuje 20 evropskih vojnih helikoptera

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Tajvan će kupiti 20 vojnih helikoptera od evropske firme, saopćile su vlasti u petak, što će, vjerovatno, izazvati oštru reakciju Kine, poslije najave SAD-a da će isporučiti Taipehu naoružanje u vrijednosti 6,4 milijarde dolara.

Sporazum Tajvana s kompanijom "Eurocopter", ogrankom njemačke firme EADS, mogao bi dalje pogoršati kinesko-evropske odnose, koji su kao i odnosi Pekinga i Washingtona, zategnuti zbog sporova o trgovini i vrijednosti kineske valute.

Portparol tajvanskog ministarstva odbrane Mertin Yu izjavio je da će Tajvan kupiti helikoptere za spasavanje i pretragu EC-225, prenosi Reuters.

Helikopteri "Eurocoptera" mogu biti korišteni za spasilačke misije noću ili na moru poslije vojnih ili civilnih nesreća, naveo je vojni izvor.

Prema pisanju novina Defence News, sporazum vrijedan 111 miliona dolara bit će potpisan u narednih nekoliko dana.

Prodaja oružja iz Evrope Tajvanu, koji Peking smatra odmetnutom kineskom pokrajinom, opala je tokom posljednjih 17 godina zbog političke osjetljivosti, mada su trgovinski odnosi Evropske unije i Tajvana ostali dobri.

Najavu Washingtona o prodaji naoružanja vrijednog 6,4 milijarde dolara Tajvanu, Peking je ocijenio kao potez koji će ugroziti nacionalnu sigurnost Kine i narušiti kinesko-američke odnose.

Peking je saopćio da će uvesti sankcije američkim firmama koje budu učestvovale u prodaji oružja.

Tajvan pokušava da kupovinom stranog naoružanja modernizuje vojsku i time smanji zaostajanje za Kinom, koja sve više ulaže u odbranu, borbene avione visoke tehnologije i ratne brodove.

Kina tvrdi da je Tajvan pod njenim suverenitetom od 1949., kada je u kineskom građanskom ratu Komunistička partija Kine, pod vodstvom Mao Zedonga zbacila vladu Koumintanga (Kineske nacionalističke partije), koju je predvodio Chang Kai Shek, i protjerala je na Tajvan.