Svijet
0

Tajvan evakuirao 3.000 osoba pred tajfunom Tembin

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Tajvan je u četvrtak evakuirao više od 3.000 osoba i rasporedio stotine vojnika prije dolaska tajfuna Tembin koji prijeti otoku vjetrom i obilnim kišama, a može pokrenuti i odrone zemlje.

Tajvan se živo sjeća tajfuna Morakot koji je pogodio otok 8. augusta 2009. godine, najgoreg u svojoj historiji kada je život izgubilo 600 osoba, koje su većinom bile zatrpane zemljom usljed pokretanja klizišta na jugu.

Oko 500 vojnika je raspoređeno kako bi osigurali evakuaciju na istoku, a još 50.000 je mobilizirano. Mladi s maskama koje ih štite od pijeska koji nosi vjetar su išli od kuće do kuće da zbrinu najstarije stanovnike u oblasti Hualien, na istoku zemlje.

Više od 3.000 osoba, od kojih polovina u Hualienu, napustilo je svoje kuće u četvrtak u 04.00 sati po srednjoevropskom vremenu, prema saopćenju Centra za hitne operacije.

Tembin, svrstan u kategoriju 4 na Safir-Simpsonovoj ljestvici, koja se računa do 5, mogao bi pogoditi Taitung, na istočnoj obali već od petka. Njegovu preciznu putanju je teško ustanoviti jer jedan drugi tajfun Bolaven, udaljen oko 1.600 kilometara istočno od Tajvana ga preusmjerava, saopćio je Tajvanski meteorološki ured.

Na pitanja AFP-a, prve posljedice Tembina će se moći osjetiti od četvrtka navečer, upozorio je meteorolog Lin Ping-yu.

Oko 04.15 sati Tembin se nalazio 230 kilometara istočno od Taitunga.

Zračni, cestovni i pomorski promet su bili poremećeni uz otkazivanje 103 domaća i 13 međunarodnih letova.

Istok Tajvana je u augustu pogodio tajfun Saola, kada je šest osoba izgubilo život.