Svijet
0

Tajvan čestitao Kosovu proglašenje nezavisnosti

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Tajvan je čestitao u nedjelju Kosovu proglašenje nezavisnosti, ali nije povukao paralelu između tog događaja i svog spora s Kinom oko suvereniteta.

"Čestitamo narodu Kosova pobjedu u borbi za nezavisnost i nadamo se da će uživati plodove demokratije i slobode", izjavila je glasnogovornica tajvanskog ministarstva vanjskih poslova Phoebe Yeh.

"Demokratija i samoodređenje su prava koja podržavaju Ujedinjeni narodi. Republika Kina (službeni naziv Tajvana) uvijek podržava suverene zemlje koje traže demokratiju, suverenitet i nezavisnost mirnim putem", dodala je.

Glasnogovornica je rekla da će Tajvan izdati službeno saopćenje tim povodom za dan ili dva, nakon što vidi reakcije ključnih zemalja na kosovsku nezavisnost.

Za separatističke skupine na Tajvanu pobjeda Kosova predstavlja ohrabrenje, jer je smatraju još jednim dokazom da dugotrajna borba za nezavisnost može uspjeti, prenijela je agencija DPA.

Tajvan i Kina su razdvojeni od 1949. godine. Peking taj otok smatra svojim sastavnim dijelom i prijeti da će ako bude potrebno braniti svoj teritorijalni integritet po svaku cijenu.