Svijet
0

Tajnovita porodica Cargill ima čak 14 milijardera

Klix.ba
Cargill je najveća privatna firma u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovaj poljoprivredni div iz Minnesote posjeduje 75 poslovnica u 67 zemalja u kojim zapošljava 143.000 ljudi. U 2013. godini prihod firme iznosio je 134 milijarde dolara.

Kako izvještava Forbes u svojoj godišnjoj listi milijardera, porodica Cargill ima 14 milijardera, što je više od bilo koje druge porodice na svijetu. Kada bi porodica Cargill predstavljala zemlju, imali bi milijardera koliko ih imaju Švedska ili Izrael. To bi bilo sasvim dovoljno da zauzmu 31. mjesto po broju milijardera.

Sve je počelo 1865. godine, kada je W.W. Cargill pred kraj građanskog rata osnovao firmu na granici Iowe. Prema Forbesovom izvještaju, njegovi potomci čak i nakon 150 godina posjeduju 88 posto poljoprivrednog kombinata. Nasljednici porodičnog bogatstva su James Cargill II, Austen Cargill II i Marianne Liebmann.

"Članovi porodice Cargill žive tihe i mirne živote. Mnogi od njih žive na rančevima i farmama u Montani", stoji u Forbesovom izvještaju.