Svijet
3

Tajni zatvori CIA-e: ECHR osudio Poljsku za saučesništvo

FENA
Evropski sud za ljudska prava
Evropski sud za ljudska prava
Evropski sud za ljudska prava (ECHR) osudio je u četvrtak Poljsku za "saučesništvo" u realizciji programa tajnih zatvora CIA-e za navodne teroriste.

Varšava je osuđena zbog svoje uloge u mučenjima koje su na njenom teritoriju podnijeli jedan Palestinac i jedan Saudijac 2002.-2003., dok nisu prebačeni u američku bazu Gvantanamo na Kubi gdje su još zatvoreni.

"Poljska je sarađivala u pripremi i provođenju operacija tajnih zatvaranja i saslušavanja koje je izvela CIA na njenom teritoriju i morala je znati da ih je, dozvolivši CIA-i da drži takve osobe na njenom teritoriju, izložila ozbiljnoj opasnosti da se s njima postupa suprotno evropskoj konvenciji o ljudskim pravima", presudili su evropski suci jednoglasno.

Sudu u Strasbourgu su se obratili advokati 43-godišnjeg Palestinca Abu Zubajde i 49-godišnjeg Saudijca Abd al-Rahima al-Naširija. Oni su se žalili što su vlasti u Varšavi dozvolile CIA-i da ih drži nekoliko mjeseci u 2002.-2003. godini u Poljskoj, gdje su mučeni, naročito tehnikom "simulacije utapanja".

ECHR je naredio Poljskoj da plati 100.000 eura svakom od dvojice podnosilaca tužbe na ime moralne odštete.