The Guardian
0

"Tajni cilj NATO-a na Balkanu"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Novinar dnevnika The Guardian Simon Jenkins u srijedu je oštro kritizirao vanjsku politiku britanskog šefa diplomatije Davida Milibanda za čiju djelotvornost piše da je "ravna nuli".

Jenkins tvrdi da se Milibandova politika svodi na beskrajni niz mlakih poziva na mir, reforme, prekid vatre ili prijetnje akcijom Ujedinjenih nacija čiji je učinak, nakon što nisu praćene i praktičnim mjerama, da samo iritiraju kritizirane zemlje, kao što su Kina, Rusija a posljednjih dana Šri Lanka, a da ništa stvarno ne promijene.

"Poređenja radi, tzv. liberalni intervencionizam Tonyja Blaira, bez obzira na sve mane, barem je imao tu prednost što je umio rezultirati akcijom. Kada su laburisti prvo zaprijetili silom, a zatim je i primijenili protiv Srba na Balkanu, to je barem bila koherentna politika", piše Jenkins.

"Nagrađivanjem svakoga tamošnjeg separatističkog pokreta ta politika je ostvarila tajni NATO-ov cilj komadanje Balkana, što je rasplet koji ćemo vjerovatno vidjeti u Iraku, Afganistanu, pa čak i Pakistanu", piše Simon Jenkins u Guardianu.