Svijet
0

Tajne službe provjeravaju terorističke prijetnje u SAD-u

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sve američke tajne službe provjeravaju najnoviju dojavu o prijetnji terorističkim napadom na tlu SAD-a, koja je stigla iz Pakistana, dok političari građane pozivaju da ostanu mirni ali oprezni uoči godišnjice terorističkih napada na New York 11. septembra 2001. godine.

Najpreciznije je reći da se radi o konkretnoj, uvjerljivoj, ali nepotvrđenoj informaciji o prijetnji, navodi se u saopćenju Matta Chandlera, glasnogovornika sekretarijata za unutrašnju sigurnost.

Kao i uvijek prije značajnih datuma, poput godišnjice 11. septembra, nesumnjivo ćemo dobijati još izvještaja u narednim danima, dodao je on.

Američki mediji, pozivajući se na neimenovane izvore, javljaju da se radi o prijetnji napadom na New York ili Washington, uz korištenje automobila ili kamiona bombe.

Informacija je navodno stigla iz Pakistana, od američkih obavještajaca iz plemenskih oblasti duž granice s Afganistanom.

Prema istim izvorima, najmanje tri muškarca, od kojih je jedan američki državljanin, stigla su prošlog mjeseca iz Afganistana u SAD da bi izveli akciju.

Američke vlasti, kako se tvrdi, znaju i njihov opći opis. Prema nekim izvještajima, vlasti znaju njihova imena, koja su doduše česta u Pakistanu, a možda su i lažna.

Informacija o prijetnji stigla je u srijedu uvečer, i od tada se provjerava, kažu neimenovani zvaničnici.

To je bila jedna jedina informacija koja je bila vrlo konkretna i stigla u vrijeme pred 11. septembar, pa se nije mogla ignorirati, navode isti izvori i dodaju da još nije ustanovljeno da li je povezana s ranijim obavještajnim podacima.

U Bijeloj kući kažu da ne planiraju izmijeniti predsjednikov raspored za nedjelju, kada bi Barack Obama trebalo da, u sklopu obilježavanja godišnjice napada El-Kaide, obiđe mjesta gdje su stradale žrtve 11. septembra – New York, Pentagon i Shanksville u Pensilvaniji.

Predsjednik Obama je informiran o prijetnji u četvrtak ujutro, i naložio je službama za borbu protiv terorizma da udvostruče svoje napore.

Informacije koje su prikupljene u akciji američkih komandosa u maju, kada je u Pakistanu ubijen vođa El-Kaide Osama bin Laden, pokazale su da El-Kaida razmatra mogućnost napada na tlu SAD-a na godišnjicu 11. septembra ili neki drugi značajan datum.

Mjere sigurnosti su već pojačane širom SAD-a pred desetu godišnjicu napada 11. septembra. Nivo pripravnosti nije podignut iako se razmatra i ta mogućnost.

Nije sasvim jasno da li se radi o prijetnji El-Kaide ili nekog inspiriranog El-Kaidom pošto je poslije ubistva Bin Ladena upućeno više poziva na osvetu.

Kongresmen Peter King iz New Yorka, koji je na čelu odbora Predstavničkog doma za unutrašnju sigurnost, poručio je da nema mjesta panici. Postoje vrlo, vrlo konkretne činjenice koje smo saznali o ovoj prijetnji. Poručio bih ljudima da nastave da žive kao i dosad, nema potrebe da se paničari, još ne znamo da li je prijetnja stvarna, dodao je King.

Gradonačelnik New Yorka je na konferenciji za štampu najavio jačanje sigurnosnih mjera u gradu, posebno na objektima infrastrukture, mostovima, tunelima, željezničkim i metro stanicama.

On je pozvao građane da nastave da žive kao obično i da ne dozvole da budu zaplašeni, ali i da budu oprezni i prijave sve što im se učini sumnjivim.

Najavljene su jače kontrole vozila, prtljaga, angažiranje pasa koji mogu da osjete eksploziv, jača sigurnost oko vladinih zgrada, vjerskih objekata i javnih građevina u New Yorku.

Policija u Washingtonu je također obaviještena o prijetnji i odlučila je pojačati ionako uvećano prisustvo čuvara reda u prijestolnici.