Svijet
0

Tajlandski premijer uveo vanredno stanje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Tajlandski premijer Samak Sundaravej uveo je danas vanredno stanje u Bangkoku i ovlastio vojsku da kontrolira javni red nakon noćašnjih sukoba između provladinih i antivladinih pristalica.

Vanredno stanje saopćeno je na televiziji i podrazumijeva zabranu svih javnih okupljanja u gradu kao i restrikcije na izvještaje medija koji "podrivaju javnu sigurnost".

Uprkos tome, lideri antivladinog protesta, koji već sedmicu dana kampuju iza barikada načinjenih od žice i automobilskih guma unutar zvaničnog kompleksa vlade, saopćtili su da se neće pomjerati.

Kako javlja Reuters, unutar kompleksa nalazi se više hiljada pristalica antivladinog protesta.

U sukobima između provladinih i antivladinih demonstranta poginula je jedna osoba, a 34 su ranjene, dok je oko 400 vojnika poslato da pomogne policiji, koja je upotrijebila suzavac i gumene metke u noćašnjim neredima.

Antivladini protesti su organizirani zbog pogoršavanja ekonomske situacije u zemlji, ali i pokušaja premijera Samaka Sundaraveja da unese izmjene u ustav koje će omogućiti bivšem premijeru Taksinu Shinavatri da se "izvuče" od optužbi za korupciju, kao i spriječiti njegov povratak na vlast.

Premijer Samak odbija pozive opozicije da podnese ostavku ili da održi prijevremene izbore.

Tajlandska izborna komisija je danas saopćila da vladajuća Partija narodne snage (PPP) treba da bude raspuštena zbog kupovine glasova na izborima u decembru.

Ovaj slučaj ide pred javnog tužioca koji će kasnije odlučiti da li će ga iznijeti pred ustavni sud, javlja DPA.

Prema tajlandskom ustavu politička partija može biti raspuštena ukoliko se dokaže da je učestvovala u kupovini glasova ili nekoj drugoj malverzaciji, prenio je Tanjug.