Svijet
0

Tajlandski premijer razgovara s demonstrantima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tajlandski premijer Abhisit Vejjajiva pristao je razgovarati s demonstrantima koji traže njegovu ostavku i raspisivanje novih izbora.

Govoreći za televiziju, Abhisit je rekao da je otvoren za pregovore sve dok mu se ne upućuju prijetnje ili izražava otvoreno neprijateljstvo.

Njegov glasnogovornik je rekao kako je premijer prihvatio zahtjev da razgovara u naporu da "obnovi mir i umanji mogućnost izbijanja nasilja", ali da se odbija povinovati bilo kakvim ultimatumima.

Dopisnici izvještavaju, prenosi BBC, da je kao gestu kompromisa nakon dvosedmičnih protesta u Bangkoku vlada pristala poslati četveročlanu delegaciju na razgovore na jednoj neutralnoj lokaciji.

Većina demonstranata, poznatih kao "crvene košulje", lojalna je odbjeglome bivšem premijeru Thaksinu Shinawatri, koji je svrgnut s vlasti u puču 2006. godine.

Razgovori koji se vode u jednom obrazovnom institutu u Bangkoku prenose se direktno preko televizije, na zahtjev delegacije "crvenih košulja".

Do razgovora u nedjelju dolazi dan nakon što je 10.000 demonstranata prisililo vojnike da se povuku s nekoliko ključnih lokacija u prijestolnici, gdje su bili raspoređeni po specijalnom sigurnosnom nalogu.