Svijet
0

Tajland: Vojska ubila najmanje 17 militanata na jugu zemlje

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Tajlandska vojska saopćila je u srijedu da je ubila najmanje 17 militanata koji su napali bazu na jugu zemlje pogođenim nasiljem.

Napad se desio u srijedu rano ujutro u pokrajini Narathiwat, u blizini granice s Malezijom, prenosi BBC.

Nije javljeno o žrtvama među vojnicima tokom napada, za koji tajlandska vojska tvrdi da je u njemu učestvovalo na desetine militanata.

Tri tajlandske najjužnije pokrajine zahvaćene su nemirima posljednjih godina.

Više od 5.000 osoba je ubijeno otkako je 2004. godine ponovo pokrenuta decenijama stara separatistička kampanja u toj regiji s muslimanskom većinom.

Separatisti izvode redovne napade, obično podmećući bombe kraj puta i pucajući iz vozila u pokretu.

"Koliko znamo, najmanje 60 naoružanih militanata otvorilo je vatru na bazu marinaca u mjestu Bacho jutros oko 1:30 sati, i 17 ih je ubijeno", izjavio je Reutersu general pukovnik Paradorn Pattanathabutr, generalni tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost Tajlanda.

"Mještani su dojavili vojnicima u bazi da militanti pripremaju napad", izjavio je drugi vojni zvaničnik.

Tri južne pokrajine Pattani, Yala i Narathiwat pripojene su prije jednog stoljeća Sijamu, kako se Tajland tada nazivao. Većina njihovih stanovnika su muslimani, za razliku od većinskog budističkog stanovništva u Tajlandu.

Tajlandska vlada razmjestila je desetine hiljada vojnika i policajaca u regiju, ali nije bila u stanju da suzbije nasilje.

U nedjelju su militanti ubili pet vojnika u bombaškom napadu u susjednoj pokrajini Yala.