Uspostavljaju diplomatske odnose
0

Tajland priznao palestinsku državu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u četvrtak da je Tajland priznao palestinsku državu.

Izvori ministarstva su saopćili AFP-u da su palestinske vlasti u srijedu primile zvanično pismo Tajlanda u kojem priznaje palestinsku državu u granicama iz 1967. godine.

Nakon ovog pisma predsjednik Mahmud Abas zahvalio je „tajlandskom kralju i vladi na zvaničnom priznavanju palestinske države“, objavila je palestinska novinska agencija Wafa.

"Pokrenuta je zvanična procedura u pogledu uspostavljanja diplomatskih odnosa“, dodaje se u saopćenju.

Šef palestinske diplomatije rekao je da je ovo 131. zemlja koja je priznala palestinsku državu u granicama prije Šestodnevnog rata u junu 1967. godine.

Pesimisti u pogledu nastavka mirovnih pregovora s Izraelom, koji su prekinuti od septembra 2010. godine, Palestinci žele da dobiju članstvo palestinske države u UN-u kao punopravna članica.

Izrael i Sjedinjene Američke Države se kategorički protive ovom pristupu, rekavši da palestinska država može biti samo rezultat mirovnog sporazuma.

Palestina je u 2011. godini registrirana kao punopravna članica jedne od glavnih UN-ovih agencija - Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).