Svijet
2

Tajland: Potres od šest stepeni pričinio materijalnu štetu

FENA
Bangkok (Foto: Arhiv/AFP)
Bangkok (Foto: Arhiv/AFP)
Potres jačine šest stepeni po Richterovoj skali u ponedjeljak je pogodio sjever Tajlanda izazivajući izvjesnu štetu na zgradama i uzdrmavajući robe u rafovima prodavnica, ali nije bilo nikakvih trenutnih izvještaja o bilo kakvim žrtvama.

Potres se desio oko 25 kilometara jugozapadno od grada Chiang Rai, saopćio je Američki geološki zavod (USGS). Osjetio se i u prijestonici Bangkoku, i u susjednom Mijanmaru.

"Bilo je manje štete na zgradama u Chiang Raiju, neke prodavnice i robe su protresene i uočili smo napukline na zgradama", izjavio je Reutersu policajac iz Chiang Raija.

"Do sada nije javljeno o povrijeđenima, ali smo čuli da su neke pokrajinske ceste pretrpile izvjesne štetre i da su se pojavile velike napukline", izjavio je policajac, koji je odbio da se predstavi jer nije bio ovlašten da se obraća medijima.

USGS je prvobitno saopćio da je potres bio jačine 6,3 stepena, ali je kasnije umanjio tu cifru. Desio se na relativno maloj dubini od 7,4 kilometara.

Chiang Rai, je gradić na planinskom sjeveru Tajlanda, u blizini je granica s Mijanmarom i Laosom. Epicentar potresa bio je u većinski ruralnoj regiji malih sela, farmi i šuma.