Svijet
0

Tajland planira suditi "trgovcu smrću" prije izručenja SAD-u

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Viktor Bout, ruski navodni "trgovac smrću" zbog tajnog trgovanja oružjem uhapšen u američkoj iznenadnoj operaciji na Tajlandu, suočit će se sa suđenjem u Bangkoku prije nego što se razmotri njegovo izručenje, saopćila je policija u petak.

Bout, uhapšen u hotelu nekoliko sati nakon što je stigao iz Moskve u Bangkok u četvrtak, suočen je s optužbama za nastojanja da prikupi sredstva za terorizam" i tražen je na osnovu međunarodne potjernice, saopćio je policijski general pukovnik Adisorn Nonsee, javio je Reuters.

Bout, optužen u New Yorku za planiranje prodaje oružja vrijednog milione dolara Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije (FARC), suočen je s deset godina zatvora ako bude proglašen krivim u Tajlandu.

Sjedinjene Države, koje su dale milijarde dolara pomoći Kolumbiji kako bi se borila protiv markisističkih pobunjenika i narko kartela, planiraju zatražiti Boutovo izručenje, ali je Adirson izjavio da će to morati sačekati do suđenja u Tajlandu.

"Boutu se mora suditi u Tajlandu prije izručenja", izjavio je Adirson na konferenciji za novinare, gdje je Bout paradirao za medije, čuvan teško naoružanim policijskim komandosima.

Tajlandski zakoni zahtijevaju da se stranim osumnjičenim teroristima sudi u zemlji, a Boutov ruski advokat se požalio da je njegovo hapšenje "neprihvatljivo".

"Jučer sam kontaktirao ured državnog tužioca i on nema nikakvih dokumenata iz Sjedinjenih Država", izjavio je advokat Viktor Burobin jednoj moskovskoj radiostanici.

"To znači da je ruski državljanin pogrešno uhapšen van svoje matične teritorije i to nije prihvatljivo", kazao je.

"Planiramo poslati advokata na Tajland jer znamo da on nije učinio ništa što je navedeno u optužbi i nismo razgovarali s njim od hapšenja", izjavio je Burobin.

Aleksej Bout insistirao je da je njegov brat "samo bio umiješan u transport tereta i nema ništa s trgovinom oružjem".