Svijet
0

Tajland: Najmanje 88 osoba poginulo u padu aviona

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Putnički avion koji je prevozio turiste srušio se u nedjelju dok je pod teškom kišom pokušavao da sleti na ostrvo Phuket, prepolovivši se i zapalivši, kazali su zvaničnici. Najmanje 88 osoba je poginulo, javlja Reuters.

Avion jeftine kompanije One-Two-Go Airlines prevozio je 123 putnika i pet članova posade na domaćem letu iz tajlandske prijestonice Bangkoka do Phuketa, jedne od glavnih turističkih destinacija u zemlji, javlja tajlandska televizija TITV, prenosi AP.

Preživjeli su opisali svoj bijeg kroz prozore zapaljenog aviona.

"Vidio sam jednog putnika kojeg je obavila vatra dok sam preko njih bježao iz aviona", kazao je nacionalnoj tajlandskoj televiziji Parinwit Chusaeng, preživjeli koji je pretrpio manje opekotine.

"Bojao sam se da će avion eksplodirati pa sam pobjegao", dodao je on.

Udom Tantiprasongchai, predsjedavajući kompanije Orient Thai Airlines koja vodi niskobudžetnu kompaniju One-Two-Go Airlines kazao je da "duboko žale zbog ovog tragičnog događaja", obećavši sveobuhvatnu istragu.

Ovo je najsmrtonosnija avionska nesreća u zemlji od 11. decembra 1998. godine kad je 101 osoba poginula kada se avion kompanije Thai Airways srušio dok se pod teškom kišom pokušavao spustiti na Surat Thani, 530 kilometara južno od Bangkoka. Tada je preživjelo 45 osoba.