Svijet
2

Tajland: Demonstranti probili blokadu, krenuli ka zgradi vlade

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Antivladini demonstranti na Tajlandu probili su blokadu koju je postavila policija i krenuli su prema zgradi vlade u Bangkoku dok je policija stajala i posmatrala.
Foto: AFP
Foto: AFP
Premijerka Yingluck Shinawatra nije u uredu, a on je zaključan od prošlog petka. No, poručila je kako je spremna na pregovore.

Službenicima je naređeno da ništa ne poduzimaju kako bi se izbjeglo veće nasilje nakon trodnevnih sukoba s demonstrantima koji žele srušiti vladu, a u kojima je u subotu poginulo četvero ljudi. Policija je ranije koristila suzavac i gumene metke kako bi ih rastjerala.

Policijski službenici su kranovima podigli barijere u policijskoj četvrti u Bangkoku i tada su ih pustili da prođu prema zgradi vlade.

"Demonstranti su rekli kako žele okupirati zgradu, no vlasti ne žele vidjeti nikakav sukob ili suprotstavljanje tako da je policiji naređeno da se drži po strani. Želimo izbjeći bilo kakov nasilje", rekao je glasnogovornik Vlade Teerat Ratanasevi.

Protesti na Tajlandu traju od 24. novembra. Demonstranti žele "vijeće naroda" jer smatraju da trenutnu vladu kontrolira premijerkin brat.

"Ne želimo razriješiti Parlament, ne želimo nove izbore jer ćemo ih svakako izgubiti. Želimo da porodica Shinawatra napusti zemlju", rekao je jedan od demonstranata za Reuters.