Svijet
0

Tajland će osloboditi oko 25.000 zatvorenika

FENA
Tajland planira osloboditi do 25.000 zatvorenika, među njima i nekoliko stranaca, a sve u znak poštivanja kralja Bhumibola Abduladeja, koji je 5. decembra proslavio svoj 80. rođendan.

Mnogi od onih koji će biti oslobođeni su kriminalci što imaju odslužiti manje od godinu dana, zatim stariji od 60 godina koji su odslužili više od polovinu svoje kazne i teško bolesni, stoji na web-stranici ministarstva pravde.

"Od 170.000 ljudi oko 25.000 spada u ove kategorije, pa će biti oslobođeni. Također će biti oslobođeni i stranci ako su u nekoj od ovih kategorija", izjavio je šef ministarstva pravde Wanchai Rujanavong.

U saopćenju se navodi kako je cilj akcije da se ovim ljudima pruži prilika da ponovo budu uzorni građani, prenijele su agencije.

U ministarstvu kažu da će se također ukinuti smrtna kazna za 85 ljudi, među kojima je i visokostručni tajlandski ginekolog koji je masakrirao svoju ženu.

Akcija će se provesti tri mjeseca nakon što komisija priloži konačnu listu zarobljenika u 138 zatvora u zemlji i dobije "zeleno svjetlo" za njihovo oslobađanje.