Povećan stepen pripravnosti
0

Tajfun Vicente približava se Hong Kongu i južnoj Kini

FENA
Hong Kong je povećao stepen pripravnosti od tropskih oluja dok se snažan tajfun u utorak ujutro po lokalnom vremenu primiče tom finansijskom centru, prisiljavajući vlasti da otkazuju letove aviona i da zatvaraju luke.

Finansijska trržišta, škole, firme i vladine službe koje nisu od neophodne važnosti prekinuli su s radom u toj bivšoj britanskoj koloniji koja je vraćena pod kinesku vladavinu 1997. godine.

Honkonška opservatorija saopćila je da je stepen opasnosti od oluje broj deset ostao na snazi tokom noći, što znači da bi berze mogle biti zatvorene u utorak ujutro, prenosi Reuters.

Kineski Nacionalni meteorološki centar objavio je "narandžasto" upozorenje od tajfuna Vicente, na drugi najviši stepen upozorenja u kineskom sistemu upozoravanja od tajfuna, javili su državni mediji.

Vjetar čija se snaga povećala čupao je stabla iz korijenja, izazvao je ogromne valove u luci Victoria, a tridesetak osoba je povrijeđeno dok se Vicente približavao gradu i zapadnim dijelovima kineske pokrajine Guangdong. Dvanaest letova je otkazano i više od 200 odgođeno u ponedjeljak navečer u Hong Kongu, saopćila je avijacijska služba.

  • Vicente je naglo ojačao u snažan tajfun, izjavio je Wong Wing-tak, visoki zvaničnik opservatorije u Hong Kongu.

Honkonška opservatorija povećala je stepen upozorenja na nivo 10 u utorak rano ujutro, dok se tajfun Vicente približavao Hong Kongu mnogo brže nego što se očekivalo, postajući tako najsnažniji tajfun koji je pogodio grad u posljednjim godinama.

U južnoj Kini, više od 33.500 kineskih ribarskih brodica dobilo je instrukcije da se vrate u luke, a 10.560 ribara pronašlo je utočište na obalama Gungdonga, javili su kineski državni mediji, dok su vjetrovi od 100 kilometara na sat pojačali snagu oluje i visinu morskih valova.