Svijet
1

Tajfun Saola protutnjao preko Filipina i Tajvana, krenuo ka Kini

FENA
Tajfun Saola protutnjao je u četvrtak preko Tajvana uz snažne vjetrove i obilne kiše koji su za sobom ostavili najmanje četvoro mrtvih i primorali stanovništvo ostrva da ostane u kućama i obustavi sve poslove, saopćili su spasioci.

Više od 200 međunarodnih i domaćih letova je moralo biti obustavljeno, a vlasti su zatvorile berzu i finansijsko tržište zbog ekstremnih vremenskih uslova.

Tajfun Saola je prošao preko Tajvana i uputio se ka kineskom kopnu pošto je prethodno na Filipinima izazvao prirodnu nesreću u vidu poplava i kližišta u kojima su stradale 23 osobe.

Velika seoska područja sjeverno od Manile su pod vodom koja je ljudima iznad struka, prenose agencije.

Zbog rekordnih padavina evakuisano je više od 180.000 ljudi iz 90 naselja i 22 grada. Zdravstvene vlasti su podigle uzbunu zbog mogućnosti izbijanja leptospiroze, bakterijskog oboljenja koja se u nadošlim vodama prenosi zaraženim urinom pacova.

Najteža epidemija leptospiroze pogodila je Manilu 2009. godine, kada je bilo poplavljeno 80 posto teritorije grada s 15 miliona stanovnika i kada je zabilježeno 3.300 slučajeva oboljelih od kojih je 249 umrlo.

Sporokrećući tajfun, čiji vjetrovi dostižu brzinu od 155 kilometara na sat, izazvao je sličnu problema i na Tajvanu, posebno na istoku i sjeveru ostrva. Obilne padavine su izazvale klizišta zemlje i blata i prekinula magistralni put sjeverno od obalnog grada Hualiena. Duboko blato je prekrilo polja i puteva i ugrožava veći broj kuća. Vlasti su u toj oblasti evakuisale 1.500 stanovnika dalje od obale.

Tajfun Saola je prvi tajfun koji je pogodio ostrvo ove godine, ali su zato obilne kiše učinile da su zbog vode do članka zatvorene sve javne i privatne ustanove na cijelom ostrvu. Ulice mnogih naseljenih mjesta i glavnog grada Taipeja prekrivene su iščupanim i polomljenim stablima i električnim stubovima tako da je otežan i saobraćaj. U preko 30.000 domaćinstava na ostrvu nema struje.

Tokom dana centar tajfuna se uputio ka moru i u pravcu Kine, a meteorološke službe upozoravaju da bi još jedan nalet većih padavina mogao da zadesi ostrvo kasnije tokom dana.

Kineske meteorološke vlasti već su izdale upozorenje o dolasku tajfuna u južnim i istočnim provincijama Fudžijan i Điangsu. U srijedu je i premijer Wen Jiabao poručio lokalnim vlastima da budu u stanju vrhunske pripravnosti.

Premijer Wen, koji obično prepušta mlađim funkcionerima da nadgledaju pripreme za nastupajuće nepogode, ovaj put je poručio vlastima na jugu da ubrzaju pripreme i "stave ljudske živote na prvo mjesto", prenosi Xinhua.