Svijet
0

Tajfun nuri paralizirao život u Hong Kongu

FENA
Hong Kong (Foto: AFP)
Hong Kong (Foto: AFP)
Hong Kong je u petak zahvaćen vjetrovima ogromne snage dok je tajfun Nuri krenuo ka velikom finansijskom centru, a većina grada i njegovih tržišta bila je zatvorena uoči direktnog udara najjačeg tajfuna u pet godina.

Signal za tropski ciklon povećan je na signal broj devet u 13,40 po mjesnom vremenu dok se tajfun Nuri primicao gradu nakon razarajućeg puta kroz sjeverne Filipine, javio je Reuters.

Posljednji put je oluja takve snage pogodila Hong Kong u septembru 2003. s naletom tajfuna Dujuan.

Više od 200 letova je otkazano ili odgođeno do podneva.

Snažni vjetrovi divljali su nad bivšom britanskom kolonijom u petak ujutro, a ogromni valovi zapljuskivali su luku Victoria.

Ulice su bile uglavnom napuštene, prodavnice zatvorene, a stabla i stupovi oboreni su vjetrovima ogromne snage čija je brzina dostizala i do 150 km na sat.

U Kini je 250.000 ljudi evakuirano iz priobalnih područja u južnoj pokrajini Guangdong, zbog, kako su ga meteorolozi nazvali, najjačeg tajfuna koji je pogodio tu pokrajinu u ovoj godini, javile su novine South China Morning Post reported.

Veći dio Hong Konga bio je potpuno miran, a finansijska tržišta i uredi su zatvoreni, zajedno sa školama, sudovima i većinom javnih saobraćajnih službi.

Nekoliko avioprijevoznika, među kojima su Cathay Pacific i Dragon Airlines, javilo je da su svi popodnevni i večernji letovi otkazani.

Olimpijsko natjecanje u jedrenju u tom gradu bilo je, ipak, pošteđeno tajfuna Nuri, dok su posljednje utrke završene sinoć prije nego što je vrijeme počelo da se pogoršava.