Svijet
5

Tajfun Koppu bjesni na Filipinima, poginule dvije osobe

Klix.ba
(Foto: EPA)
Tajfun Koppu, koji je zahvatio sjeverni dio Filipina, nastavio je nanositi veliku štetu, a opasnost po stanovništvo su i poplave.

Tajfuun se kreće polako, ali uništava sve pred sobom. Dosad je poginulo dvoje ljudi, a oko 16.000 je napustilo svoje domove. Vojska pomaže stanovnicima koji su spas našli na krovovima svojih kuća, a najteže je doći do onih koji su zaroboljeni u udaljenim predjelima.

Uprkos tome što slabi, tajfun će se zadržati iznad Filipina, pa se i dalje očekuju obilne padavine. Uzrokovao je nekoliko klizišta u gradu Casiguranu na otoku Luzon, gdje pušu vjetrovi brzinom od 200 km/h. Zbog toga je prekinuto snabdijevanje električnom energijom.

Nažalost, tinejdžer je izgubo život nakon što je na njega palo drvo. Na isti način su povrijeđene još četiri osobe. Betonski stub je pao u gradu Subicu i usmrtio 62-godišnju ženu.

Rano jutros je u gradu Santiagu puhao vjetar brzinom od 150 km/h, a poplave su spriječile vojna vozila u potrazi za stanovništvom u najteže pogođenim selima. Također, problem je i nedostatak čamaca, javlja CNN.

Filipine nerijetko pogađaju tajfuni, no Koppu je poseban, sporo se kreće, pa obilne kiše padaju duže nego inače, zbog čega je opasnost od poplava i klizišta mnogo veća nego inače.

Nakon što napusti otok Luzon u srijedu, tajfun će krenuti prema Tajvanu.