Evropska komisija
0

Tajani traži akcije u vezi problema zagubljene prtljage

FENA
Potpredsjednik Evropske komisije (EK) Antonio Tajani zatražio je snažniju akciju kako bi se smanjio broj komada izgubljene ili oštećene prtljage u aviosaobraćaju, što se najčešće događa tokom tranzita, saopćila je u petak Evropska komisija.

Na konferenciji u petak u Rimu čiji je cilj bio razmotriti inovacije u tom području aviosaobraćaja, govorilo se o načinima na koje tehnologija može odigrati ulogu u poboljšanju kvalitete rukovanja prtljagom u čitavoj EU.

  • Predugo su prava putnika bila zanemarivana kada se radi o izgubljenoj ili oštećenoj prtljazi, što je globalni fenomen. Svake godine zagube se milioni kofera. To je neprihvatljivo i, iako se broj smanjuje, još uvijek je to problem koji ne samo da nanosi štetu putnicima već i aviokompanijama, nacionalnim tijelima i osiguravateljskim kućama. Stoga smatram da se sadašnja situacija mora snažno poboljšati, rekao je Tajani u saopćenju, prenosi Hina.

Upravljanje prtljagom od glavne je važnosti u 21. stoljeću za aviosaobraćaj.
Javne konsultacije o pravima putnika u aviosaobraćaju, pokrenute početkom decembra uz rok 1. marta 2010., uključuju i pitanje o izgubljenoj i oštećenoj prtljazi.

Istraga koju je prošle godine provela Evropska komisija pokazala je da je broj komada zagubljene prtljage u zračnim lukama u EU bio 4,6 miliona između januara i oktobra 2008. Te je godine u svijetu prijavljen gubitak 32,8 miliona komada prtljage, kaže EK-a.

Iako je uvrijeđen izraz "izgubljena" prtljaga, samo manji njezin dio nikada se ne pronađe, a ostala se na kraju vrati vlasnicima.