Svijet
0

Tadžikistan: Djeda Mraz izboden na smrt

SRNA
Mladić obučen u kostim Djeda Mraza izboden je danas na smrt u Tadžikistanu, u napadu za koji policija vjeruje da je motivisan vjerskom mržnjom.

Grupa ljudi napala je Parviza Davlatbekova (24) i izbola ga nožem kada je rano jutros došao u posjetu rođacima obučen kao Deda mraz. U skladu sa ruskom kulturnom tradicijom, koja se osjeća u ovoj bivšoj sovjetskoj republici, Djeda Mraz djeci dijeli poklone povodom dolaska Nove godine.

"Očevici su izjavili da je masa pretukla Parviza i izbola ga nožem uz povike: Nevjerniče!", rekao je jedan policijski izvor. Drugi izvor kaže da se istražuje vjerska mržnja kao motiv ovog zločina u glavnom gradu Dušanbeu .

Tadžikistan je zvanično sekularna država, iako je većina od 7,7 miliona njegovih stanovnika muslimanske vjeroispovijesti.

Predsjednik Imomali Rahmon naredio je učenicima stranih vjerskih škola da se vrate kućama i pozvao snage bezbjednosti da pojačaju kontrolu nad vjerskim obrazovnim centrima i džamijama u zemlji. Ova mjesta često se koriste za podsticanje vjerskog fanatizma.

Kritičari kažu da siromaštvo i represija koju provode vlasti u najsiromašnijoj od 15 bivših sovjetskih republika gura mlade Tadžikistance prema radikalnom islamizmu.