Svijet
0

Tadić: Srbija želi problem Kosova rješavati "na europski način"

FENA
Srbija želi problem Kosova rješavati "na europski način" i nipošto ne silom, rekao je u petak u Ohridu srbijanski predsjednik Boris Tadić.

"Srbija ostaje privržena pregovaračkom procesu. U razgovoru o budućem statusu (Kosova) Srbija ne želi i neće upotrijebiti nasilje. Srbija je europska zemlja i status Kosova želimo riješiti na europski način", rekao je Tadić na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon summita zemalja jugoistočne Europe posvećenog energetskim pitanjima.

Govoreći o ulozi Kosova u energetskoj situaciji jugoistočne Europe Tadić je rekao kako se na Kosovu puno ulagalo, pa Srbija mora postaviti pitanje svojih ulaganja, a Kosovo s velikim zalihama lignita, smatra dijelom Srbije.

Na novinarsko pitanje zašto na summitu nema predstavnika Kosova, makedonski predsjednik Branko Crvenkovski rekao je da ga nije bilo ni na lanjskim summitima u Draču u Albaniji ni u Karađorđevu u Srbiji jer na summit dolaze šefovi suverenih država.

Crvenkovski u planu za Kosovo UN-ova izaslanika Marttija Ahtisaarija "vidi dobar plan demarkacije granica Makedonije i Kosova", a njegova zemlja "želi dobre odnose i s Prištinom i s Beogradom".

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ponovio je hrvatsko stajalište o nužnosti postizanja rješenja kosovskoga pitanja dogovorom. Hrvatska, prema njegovim riječima, podupire Ahtisaarijev plan, a "status quo ne smije ostati".

Ahtisaari u planu koji je nedavno predstavio Vijeću sigurnosti UN-a predlaže da Kosovo postane neovisno uz međunarodni nadzor u prvo vrijeme.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović ponudio je crnogorski primjer i rekao da smatra kako nisu iskorištene sve mogućnosti dijaloga kao načina rješavanja toga spornog pitanja.

Predsjednik predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović rekao je da kosovsko pitanje "treba rješavati oprezno jer se tiče svih nas", iako, dodao je poslije, potaknut novinarskim pitanjem, Bosna i Hercegovina "ne strahuje od domino-efekta".

Albanski predsjednik Alfred Moisiu smatra da "nikomu ništa ne donosi prolongiranje rješenja" kosovskoga pitanja.