Svijet
0

Tadić: Prijedlozi za mandatara do 11. maja ili ukaz o raspuštanju parlamenta

FENA
Srbijanski predsjednik Boris Tadić pozvao je u utorak zastupničke skupine Srpske radikalne stranke (SRS), Socijalističke partije Srbije ( SPS) i Demokratske stranke Srbije koja je u koaliciji s Novom Srbijom (NS) da mu do petka 11. maja dostave svoje prijedloge za mandatara.

On je uputio pismo čelnicima četiri stranke koje su izabrale radikala Tomislava Nikolića za predsjednika Skupštine Srbije s molbom da ga do 11. maja obavijeste ako imaju zajedničkog kandidata za premijera Srbije.

U saopćenju iz Tadićeva ureda se kaže da je izbor predsjednika parlamenta pokazao da je došlo do skupštinske većine koju čine zastupnici SRS, DSS-NS i SPS.

"Ako tako formirana skupštinska većina, pored kandidata za predsjednika skupštine, ima i zajedničkog kandidata za predsjednika vlade, molim vas da me o tome izvijestite do petka, 11. maja 2007. godine, prije nego što parlamentu konačno predložim kandidata za premijera ili donesem ukaz o raspuštanju parlamenta i raspisivanju izbora za zastupnike, shodno Ustavu", navodi Tadić u saopćenju.