Svijet
0

Tadić odbacio UN-ov plan za Kosovo

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Srbijanski predsjednik Boris Tadić odbacio je u petak UN-ov plan za Kosovo rekavši kako on otvara mogućnost neovisnosti za tu pokrajinu.

Tadić je u priopćenju nakon sastanka s UN-ovim izaslanikom za Kosovo Marttijem Ahtisaarijem koji mu je donio prijedlog plana o budućem statusu Kosova rekao kako je Ahtisaariju kazao da Srbija i on kao njezin predsjednik nikad neće prihvatiti neovisnost pokrajine.

"Nametnuta neovisnost Kosova bi se kosila s osnovnim načelima međunarodnog prava i značila bi iznimno opasan politički i pravni presedan", naveo je Tadić u svojoj izjavi.

U tom se prijedlogu, navodi Tadić, izričito ne spominje neovisnost Kosova, ali ni suverenitet i teritorijalni integritet Srbije nad Kosovom, te "već zbog te činjenice, kao i još nekih odredaba, Ahtisaarijev plan otvara mogućnost za neovisnost Kosova i Metohije".

Tadić u svojoj izjavi navodi da Skupština Srbije još nije konstituirana i da su tek počeli pregovori o formiranju nove vlade, te najavljuje da će u konzultacijama s predstavnicima parlamentarnih stranaka sljedećih dana naći način za "nastavak obrane nacionalnog i državnog interesa i provođenje jedinstvene državne politike o Kosovu, koja je dobila jednoglasnu podršku u Skupštini Srbije".

U petak se oglasilo i Ministarstvo vanjskih poslova Srbije, priopćenjem u kojem se navodi da je posebni izaslanik prekoračio svoje ovlasti prijedlogom neovisnosti Kosova.

"Predlažući da Kosovo postane neovisna država, Ahtisaari je prekoračio svoje ovlasti dobivene od glavnog tajnika i Vijeća sigurnosti UN-a, jer je pregovore o promjeni statusa Kosova preokrenuo u promjenu statusa međunarodno priznate države Srbije, jedne od osnivačica UN-a", navodi se u priopćenju. Dodaje se da se Ahtisaarijevim prijedlogom "nasilno, protivno njezinoj volji, a time i Povelji UN-a, mijenjaju i dramatično pomiču sadašnje državne granice Srbije s Prokletija na Pančićev vrh na Kopaoniku i do pred sama vrata Vranja".

Rekavši kako će o Ahtisaarijevu "prekoračenju" ovlasti obavijestiti Kontaktnu skupinu, UN i Vijeće sigurnosti, Europsku uniju i NATO, ministarstvo u priopćenju zaključuje da će se "istodobno postaviti maksimalno konstruktivno prema svim Ahtisaarijevim prijedlozima koji se tiču statusa Kosova, a ne ugrožavaju sam status države Srbije, odnosno njezinu teritorijalnu cjelovitost".

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica odbio se sastati s Ahtisaarijem navodeći kako aktualna srbijanska vlada ima "samo tehnički kapacitet" u očekivanju formiranja nove nakon nedavnih izbora.

Ahtisaari je nakon sastanka s predsjednikom Tadićem novinarima kazao kako se nada da će do proljeća, do kada bi i Priština i Beograd trebali dati svoje primjedbe na njegov prijedlog, biti definiran konačni status Kosova, dok se o eventualnoj neovisnosti nije želio konkretno izjasniti.