Svijet
0

Tadić: Nova srbijanska vlada sarađivat će s Haagom

FENA
Prvi prioritet nove srbijanske vlade, koja bi trebala biti formirana do kraja ovoga mjeseca, bit će dovršetak saradnje s Haškim sudom, izjavio je u utorak u Bruxellesu srbijanski premijer Boris Tadić.

"Doista mislim da svi optuženi trebaju biti u Haagu i prvi prioritet nove vlade bit će dovršetak saradnje s Haškim sudom", izjavio je Tadić na konferenciji za novinare nakon susreta s Trojkom EU-a, koju su činili - Guenter Gloser, državni ministar u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova, visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana i povjerenik za proširenje Olli Rehn.

Evropska komisija je u maju prošle godine prekinula pregovore o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom zbog nedovoljne suradnje s Haškim sudom, odnosno zbog izostanka napora na uhićenju optuženika za ratne zločine Ratka Mladića, bivšeg ratnog vođa bosanskih Srba.

Nova vlada, prema Tadiću, bit će "vlada s evropskim namjerama", koja će nastojati što prije zaključiti SSP i pokušati izboriti kandidatski status tokom 2008.

Rehn je rekao da je 2008. godina "ambiciozan, ali dohvatljiv cilj" za stjecanje kandidatskog statusa. Dodao je da "kvalitetu saradnje sa Sudom, ocijenjuje Sud". Takvu poziciju zauzimaju one zemlje članice koje se protive nastavku pregovora sa Srbijom dok Beograd ne ostvari punu suradnju s Den Haagom, dok druga skupina zemalja smatra da se pregovori trebaju nastaviti, ali ne i zaključiti bez pune suradnje.

Tadić je ponovio da nezavisnost Kosova "nije prihvatljiva za Srbiju". "Nezavisno Kosovo imalo bi negativne posljedice ne samo za Srbiju nego i za ostale osjetljive regije" sa sličnim problemima, rekao je Tadić. On je istaknuo da će Srbija sudjelovati "do kraja" u procesu određivanja konačnog statusa Kosova, koji vodi bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari, javila je Hina.

Tadić je izbjegao izravno odgovoriti na novinarsko pitanje što ako rezultat tih pregovora bude nezavisno Kosovo, ali je rekao da Srbija "neće ići u rat, ne želi biti dio evropskog problema, nego evropskog rješenja".

Na upit računa li Srbija na ruski veto u Vijeću sigurnosti, kada se bude odlučivalo o kosovskoj neovisnosti, Tadić je također izbjegao izravan odgovor. "Rusija je i velika zemlja, a mi kao mala zemlja nemamo taj utjecaj i nismo članica Vijeća sigurnosti", rekao je.