Svijet
0

Tadić: Mladić nije viđen u Srbiji od 2002. godine

FENA
Ratko Mladić, odbjegli haški optuženik čije je hapšenje glavni uvjet za ulazak Srbije u Evropsku uniju nije viđen u Srbiji od sredine 2002. godine i službe sigurnosti nemaju pojma gdje se nalazi, prenio je danas londonski Independent izjavu predsjednika Srbije Borisa Tadića datu novinarima.

Tvrdi se i da je neuspjeh Srbije da slobode liši nekadašnjeg generala vojske bosanskih Srba doveo do žučne rasprave s glavnom tužiteljicom Haškog suda Carlom del Ponte koja je protekle sedmice boravila u Beogradu.

Independent piše i da srpske vlasti ukazuju na to da su Radovan Karadžić i Ratko Mladić dvojica od četvorice preostalih haških optuženika na slobodi i da su sva značajnija imena s optužnica, uključujući i pokojnog Slobodana Miloševića, predata sudu.

Jedan od zvaničnika Tribunala kaže međutim za Independent da vlada Srbije ne može jednostavno da tvrdi kako bi sud, zato što je Beograd predao jedan broj optuženih, trebalo da zaboravi na ostale. Teško je povjerovati to što Tadić govori da se Mladiću od 2002. zameo svaki trag i takve izjave nameću pitanje do koje su mjere vlasti u Srbiji ozbiljne u onome što čine, kaže za Independent neimenovani zvaničnik Haškog suda.

List zaključuje i da u Srbiji i dalje vlada nestabilna privredna situacija i da je za veliki broj građana ulazak u Evropsku uniju jedina nada za spas.