Svijet
0

Tadić i Barroso se nadaju potpisivanju SSP-a do kraja 2007.

FENA
Predsjednik Srbije Boris Tadić i predsjednik Evropske komisije José Manuel Barroso saglasili su se u petak u Bruxellesu da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Srbije i EU-a mogao biti potpisan do kraja ove godine, ali su iznijeli različite stavove o planu Marttija Ahtisaarija za budući status Kosova.

Tadić je istaknuo kako je "potpuno uvjeren" da Srbija ima sve kapacitete - administrativne, ekonomske i pravne - da do kraja godine potpiše SSP i da će ona učiniti "sve što može" da bi ispunila uvjet za to potpisivanje, odnosno da ostvari punu saradnju s Haškim sudom (ICTY).

Barosso je naglasio kako se "nada da će sporazum moći biti potpisan do kraja godine" pa je pozvao vlasti u Beogradu da ostvare punu saradnju s ICTY-em.

Tadić i Barosso su se također saglasili da je status quo na Kosovu neodrživ, ali su iznijeli različita mišljenja o rješavanju tog problema.

Barosso je istakao da Evropska komisija podržava Ahtisaarijev plan kao osnovu za novu rezoluciju o budućem statusu, dok je Tadić naglasio da "Srbija ne podržava Ahtisaarijev plan".

"Srbija nikada neće prihvatiti nezavisnost Kosova... Nezavisnost Kosova mogla bi biti opasan presedan za cijeli svijet", naglasio je predsjednik Srbije, javlja Tanjug.