Svijet
0

Tadić: Evropa će imati "zamrznuti sukob" ako se Kosovo podijeli

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropa će imati nerazriješeni sukob u svom srcu ako kosovski Albanci proglase nezavisnost i stvore etničku granicu prema kosovskim Srbima, upozorio je u četvrtak predsjednik Srbije Boris Tadić.

U intervjuu za austrijske novine uoči nove runde pregovora u Beču iduće sedmice, Tadić je izjavio da će se otcijepljena pokrajina podijeliti duž etničkih linija, sa Srbima na sjeveru koji odbacuju i prkose albanskoj vladavini.

Srbija nema nikakvog plana da se suprotstavi pokušajima objave nezavisnosti osim dalekosežne autonomije kako bi promijenila stavove kosovskih Albanaca, izjavio je Tadić.

"Ukoliko Kosovo proglasi nezavisnost jednostrano, mi ćemo završiti sa zamrznutim sukobom. Prije svega, kosovski Srbi neće priznati takvu nezavisnost - nema sumnje u to. A kako će Albanci provoditi svoju vladavinu u onim područjima gdje Srbi čine 90 posto stanovništva?", izjavio je Tadić za austrijske novine Kurier, prenosi Reuters.

Na Kosovu je albanski premijer Agim Ceku izjavio kako je jednostrana objava nezavisnosti sve više realna opcija za teritoriju koju nastanjuje dva miliona ljudi, koja je pod kontrlom UN-a i zaštitom NATO-a posljednjih osam godina.

Kosovsko stanovništvo ima 90 posto Albanaca koji se protive vraćanju srpske vladavine, čije su snage izazvale hiljade žrtava tokom njihovog rata s kosovskim separatistima 1998-99. godine i protjerale su 800.000 Albanaca iz pokrajine.