"Earth Hour"
0

VIDEO / Sydney prvi utonuo u mrak za spas planete

FENA
Sydney (Foto: AP)
Sydney (Foto: AP)
Grad u kojem je prvi put pokrenuta kampanja "Sat za planetu Zemlju", australski Sydney, isključio je danas svjetla na 60 minuta, te su u mraku ostali i poznati most i opera, te milioni domaćinstava.

Sirene trajekta u sidnejskoj luci dale su signal za gašenje svjetala u 20:30 sati po lokalnom vremenu, na inicijativu Svjetske fondacije za prirodu (WWF).

"Od Brazila do SAD-a, Kanada, Australija, Japan, Indija i druge zemlje učestvuju ove godine u operaciji", izrazio je zadovoljstvo glavni zvaničnik operacije Andy Ridley.

Stotine prestižnih građevina, od Eiffelovog tornja da Zabranjenog grada i Empire State Buildinga, sudjeluju u ovom događaju koji je uslijedio tri mjeseca poslije neuspjeha samita o klimi u Kopenhagenu.

Konferencija u Kopenhagenu održana u decembru pod okriljem UN-a završila se sporazumom koji je potpisalo manje od 30 zemalja od ukupno 192 prisutne zemlje.

Velike zemlje u razvoju, među kojim su Kina i Indija, odupiru se svakom pokušaju da ih se prisili na neke obaveze. One smatraju da su ciljevi smanjivanja zagađivanja koje su najavile industrijske zemlje još daleko od ostvarenja.