Australijanci u strahu
0

Sydney pod invazijom smrtonosnih pauka

Sarajevo-x.com
Stanovnici pregrađa u Sydneyu suočavaju se s pravom invazijom otrovnih pauka zvanih Funnel-webs. Pauk se kao kameleon prilagođava okolini i nastanjuje pretežno u dvorištima. Njegov ujed ubija u roku od dva sata.

Insektolozi upozoravaju da u pitanju invazija najagresivnijih i najotrovnijih pauka na svijetu. Park Reptile u Sydneyu primio je prošle sedmice više od 40 mužjaka koji su znatno opasniji od ženki.

Njihovom brzom razvoju pogodovale su i vremenske prilike. Nakon suhog vremena s iznenadnim poplavama, vlažnost u zraku je porasla. Mnogi stručnjaci se slažu da su za ovu pošast krive klimatske promjene. Zbog vlažnosti se razmnožavaju brže a u odnosu na prošlu godinu broj im se povećao, a računa se da će još rasti.

Nekoliko ljudi, uključujući i 12-godišnjeg dječaka, imali su bliski susret sa ovom opasnom životinjom ali su svi srećom preživjeli. Na vrijeme su dobili medicinsku pomoć. Australijske vlasti upozoravaju, posebno područje istočne Australije, da ljudi budu pažljivi s tim gdje im se djeca igraju.